Има продукти, които биха могли да се нарекат „суперхрани“ за защита на сърцето и кръвоносните съдове, смятат турски специалисти, цитирани от портала Haber. Кои са те?

Броколи. Лекарите смятат броколито за суперхрана, защото този зеленчук съдържа много магнезий и калий, които са необходими за работещото сърце. От своя страна флавоноидите от броколи действат като антиоксиданти и помагат за предотвратяване на коронарна болест.

Чесън. Употребата на чесън помага за намаляване на нивото на лошия холестерол, предотвратява атеросклерозата, обясняват експертите.

Кисело мляко. Когато се консумира редовно, то също може да има хипотензивен ефект. Лекарите свързват този ефект на продукта с ефекта, който пробиотичните бактерии, съдържащи се в него, оказват върху тялото. Освен това киселото мляко съдържа много минерали.

Куркума.  Тя е ефективна за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания, има антикоагулантно и противовъзпалително действие, обяснява турските експерти. Куркумата обаче  трябва да се яде в комбинация с черен пипер, което гарантира нейното усвояване.