Правилните промени в начина на живот могат да изведат нивата на кръвното ви налягане от опасната зона в рамките на няколко седмици. Добавянето на малко количество оцет към вашата диета, например, може успешно да помогне. Установено е, че две супени лъжици оцет на ден, около 30 ml, са достатъчно за това, казва руският диетолог Игор Строков пред журналисти.

Киселините и другите химикали в оцета са отговорни за тези ползи. Оцетът съдържа химикали, известни като полифеноли, които могат да причинят освобождаването на друг химикал, азотен оксид, който отпуска кръвоносните съдове.

Полифенолите „силно стимулират“ клетките, които покриват кръвоносните съдове, известни като ендотелни клетки. Тези клетки контролират съсирването на кръвта и имунната функция. Когато не работят, те могат да причинят свиване на кръвоносните съдове, което повишава нивата на кръвното налягане.

Ендотелната клетъчна дисфункция означава, че клетките не работят както трябва. Вместо да поддържат кръвоносните съдове отворени (разширени), клетките карат кръвоносните ви съдове да се свиват.

Диета с ниско съдържание на сол и мазнини, която е с „високо съдържание на фибри“, като пълнозърнест ориз, хляб и тестени изделия и много плодове и зеленчуци, може също да помогне за понижаване на кръвното налягане, напомнят експертите.