Обикновено по отношение на плодовете диабетиците най-често трябва да спазват ограничения и забрани. Но черното грозде е естествено лакомство, което хората с диабет могат да си позволят, според препоръките на пестижната американска Mayo Clinic.

Поради силните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на черното грозде, консумацията му помага за намаляване на метаболитния синдром. В контролирани количества той е не само безопасен, но и полезен за хора с диабет, обясняват от клиниката.

Такова грозде има доста нисък гликемичен индекс (GI) - в диапазона от 43 до 53. В допълнение, то е умерено висококалорично, тъй като повече от 82 процента се състои от вода. Въпреки това, гроздето е заредено с ресвератрол, който действа като силен антиоксидант и противовъзпалително вещество, играейки голяма роля за намаляване на риска от диабет. Според лекарите яденето на черно грозде повишава чувствителността на клетките на тялото към инсулин, а също така намалява желанието за сладко. Освен това съдържащите се в него вещества имат положителен ефект върху състоянието на бъбреците, сърцето и мозъка. Присъствието му в диетата помага за удължаване на живота на хората с диабет тип 2.

Размерът на порцията на всяка подходяща за диабетици храна зависи от съдържанието на въглехидрати. Хората с това състояние трябва да ядат не повече от 17 зърна черно грозде всеки ден, препоръчват експертите.