Чаят от лайка понижава риска от развитие на рак на щитовидната жлеза и на други заболявания на този хормонален орган. Това е изводът на гръцки учени, направен въз основа на резултати от проведено от тях изследване, публикувани в списание European Journal of Public Health.

Авторите анализирали диетичните навици при 113 пациенти на атински болници с диагностициран рак на щитовидната жлеза и 286 пациенти с доброкачествени заболявания на този орган. После ги сравнили с хранителния режим на 138 здрави хора. В резултат установили, че колкото повече чай от лайка присъства в диетата, толкова по-ниски са шансовете от заболявания на щитовидната, включително и от рак.

При хората, пиещи от два до шест пъти седмично чай от лайка, вероятността от поява на такива заболявания намалява със 70% в сравнение с другите, които никога не го правят. А след 30 годишно редовно пиене на такъв чай, този риск намалява с цели 80%.

Аналогичен, но по-слабо изразен ефект учените открили и при други две популярни в Гърция тревни настойки – от градински чай и от смес от изсушени планински растения. Полезните свойства на билковите чайове са обусловени от влизащите в състава им растения, от които те се приготвят, от природните вещества – полифеноли и флавоноиди, притежаващи антиоксидантно и противовъзпалително действие, е мнението на специалистите.

Учени от Калифорнийския университет установили пък, че чаят с подсладители не смъква стреса. За успокояващ ефект е необходимо да използвате натурална захар.