Витамин В12 е основно хранително вещество, което трябва да се набавя от храната, тъй като тялото не може да го произвежда.

Витамин B12 е необходим за процеса на хематопоеза и образуването на ДНК, нормалното функциониране на нервната система. При липсата му възниква проблемът с бързата умора и неврологичните разстройства - паметта и мисленето се влошават, възникват депресивни състояния и нервност, развиват се нарушения на съня. Точно както дефицитът на желязо, дефицитът на B12 допринася за развитието на анемия.

Витамин B12 се съдържа естествено в животинските продукти. Експертите изброяват и другите продукти, които дават на тялото много важните за него вещества.

Морска храна. Рибата и морските дарове са отлични източници на витамин B12. Една порция от тях (30 г сьомга, пъстърва, риба тон, 1 чаша сардини или 20 малки миди) осигурява над 100% от дневната нужда на организма от него.

Говеждо месо. 100 грама от продукта осигурява на организма около 100% от дневната нужда от витамин В12. В постните разфасовки месо концентрацията на витамина е по-висока.

Карантия. Органичните меса като черен дроб и бъбреци са изключително богат източник на витамин В12. Агнешките, телешките и говеждите бъбреци могат да осигурят повече от 100% от дневната нужда от това вещество.

Млечни продукти. Чаша пълномаслено мляко осигурява 46% от дневната стойност на B12, докато парче швейцарско сирене осигурява 28%. Проучванията показват по-висока степен на усвояване на B12 от млечни продукти, отколкото от месо, риба и яйца.

Яйца. Две големи яйца съдържат около 46% от дневната норма на витамин B12. Лекарите препоръчват яденето на яйца с жълтък, тъй като жълтъците имат по-висока концентрация на B12. Освен това се смила по-лесно от жълтъка.