Хаотичното и не съвсем здравословно хранене в прибързания ни делник автоматично се отразява на храносмилателните органи. Подуване на корема, нередовно изхождане, проблеми със здравето – всичко това може да е следствие от задръстените със шлаки черва. Там могат да се натрупват и застояват отпадъчни продукти, нарушавайки нормалната работа на дебелото черво и отразявайки се на самочувствието и работоспособността ни. Затова е необходимо от време на време да правим „генерално почистване” на червата.

Как помагат процедурите?


След правилно проведената процедура се появява чувство на лекота, теглото намалява, самочувствието на човек са повишава. Подобряват се апетитът и сънят, нормализира се режимът на изхождане и храносмилането изобщо.
Процедурите обаче трябва са безопасни и максимално деликатни, за да не причиняват силен дискомфорт, а в същото време да прочистват максимално добре. Освен това те не бива да откъсват човек от общия му ритъм на живот.
Процедурите по очистване на червата е препоръчително да стават след 30 годишна възраст, а понякога - при недостатъчно здравословен начин на живот, и по-рано. При хронични заболявания обаче очистването трябва да се прави след консултация с лекуващия лекар, за да не провокира обостряния и да навреди на организма.
За очистване на червата обикновено се приемат средства от народната медицина и достатъчно достъпни методи.

Прочистване с овесени/пшеничени) трици


Наричат ги „метла” за червата заради голямото съдържание на фибри (целулоза) в тях. При добавянето на вода триците набъбват силно за сметка на целулозата, на недосмляната храна от стомаха и за сметка на увеличения обем на съдържанието й. Така те стимулират перисталтиката и това механично раздразнение на стените предизвиква усещането за движение на червата.
Освен това триците оказват и холеретичен ефект, което активира допълнително храносмилането, абсорбира токсините и извежда шлаките, продуктите от дейността на микробите и остатъците от загниващата храна. Триците са достъпни, те се продават в магазините, не са скъпи и са много лесни за приемане.
Това трябва да се прави три пъти дневно петнайсет минути преди ядене. Ядете по две супени лъжици от триците, които предварително се накисват в една-две чаши вода. И нищо повече! Не бива да увеличавате обема на приема им – шест лъжици дневно е максималната доза! Процедурата трябва да се прави в продължение на месец, всекидневно, повтаряйки това месечно прочистване всяка година!
  
Прости всекидневни средства


Очистването на червата е особено необходимо за тези, които страдат от запек. Т такъв случай отлично ще им се отрази чаша затоплена чешмяна вода, която се пие сутрин на гладно след измиване на зъбите. Тази процедура трябва да се прави всекидневно, което гарантира идеално прочистване на червата.
Друг разпространен метод на очистване е супена лъжица зехтин, също на гладно и също всеки ден. Постоянството гарантира ефекта на този метод.
Още едно успешно средство за леко прочистване на червата е чаша топла зелева чорба (расол от кисело зеле). Пие се на гладно сутрин или час преди ядене.
За очистването на червата прекрасно помага настойка от половин литър разтопен лед и две чаши измити сушени сливи. Сините сливи се заливат с водата и се оставят да киснат. Получената настойка трябва да се пие сутрин на гладно в продължение поне на две седмици.
Прекрасно прочистващо средство за червата, което извежда шлаките и токсините е сокът от картофи. Необходим е половин чаша сок, който се пие на малки глътки в продължение на целия ден.
Друго непретенциозно средство е настойка от ленено семе. Чайна лъжичка семе се запарва в чаша кипяща вода в продължение на 4-5 часа. Получената маса се пие преди лягане.
Отлично средство за очистване на червата от шлаки е млякото, приготвено по специален начин. Чаша мляко се кипва и остава за денонощие на топло, като периодично се разбърква, за да се пресече добре. След това се добавя лъжичка растително масло, разбърква се добре и се пие вечер преди лягане. На сутринта червата се чистят лесно и без неприятни симптоми.