Идеалният начин да получите хранителни вещества, необходими за сияеща и еластична кожа и матов цвят на лицето, е да спазвате здравословна и балансирана диета.

Да намалите риска и дори да обърнете процесите на стареене ще ви помогнат антиоксидантите. А един от най-добрите начини да получите повече антиоксиданти, подхранващи кожата, е да ядете разнообразни плодове и зеленчуци.

Много дерматолози са откровени, че здравословното и балансирано хранене е най-ефективният инструмент за подмладяване – по-добър от ботокса или лифтинга. Редовната употреба на разнообразни плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, ще се отрази положително и на здравето, и на самочувствието ви.

Антиоксидантите, като бета-каротин, витамините С и Е, могат да поправят загубата, която нанасят на клетките нестабилните молекули, известни като свободни радикали. Тези нестабилни молекули са едни от основните виновници за стареене. В същото време антиоксидантите помагат на външния слой на кожата – епидермиса, като я предпазват от атаката на агресивните токсини и замърсителите от околната среда.

Към класа на антиоксидантите се отнасят не само споменатите витамини, но и много минерали, като селенът и манганът, и редица съединения, като флавоноидите.