Забраната да наблягат на чипса като чели засега важи само за децата. Но той влияе зле и на нашето здраве, и на килограмите ни.

За да отслабнем, трябва да се откажем от него. Затова пък можем да му направим подходящ заместител.

Какъв? Ето вижте.

Чипс от зеле

Ако все още не сте пробвали чипс, приготвен от зеле, много сте загубили. Зелето е суперпродукт, богат да белтъчини, както и на много полезни елементи, от които се нуждае организмът ни.

Изпробвайте да запечете листа от зеле, поръсени със сусамово семе и морска сол и ще се удивите! После ще си зададете и въпроса – защо сте губили време и пари за простия картофен чипс!

Запечен чипс от таро (колоказия)

Таро (или колоказия) – е много популярен кореноплод в Азия и Африка, който е нещо средно между кокос и пащърнак. Тарото съдържа с 30% по-малко мазнини и повече фибри отколкото близкият му родственик – картофът. Растението е богато и на витамин Е.

Ако запечете или леко запържете резенчета от корена на таро, по вкус и по качество те няма да отстъпват на картофените филйки в чипса. Затова пък ще са много по-полезни.

Хрупкав чипс от тиквички с пармезан

Имате излишни тиквички и се чудите какво да правите с тях? Пригответе си вкусна закуска. Намажете ги с яйчен белтък, оваляйте ги в галета и добавете пармезан с чесън. Повярвайте, никой не може да устои пред такава закуска!

Запечен чипс от броколи

Броколито притежава голямо количество хранителни свойства, то смъква холестерола, осигурява запас от витамин D и кемпферол, който действа противовъзпалително. Ако броколито е бледо и меко, това значи само, че в него хранителните вещества са най-много. Запичайте го и не му мислете!

Безглутенов чипс

Ако избягване употребата на пшеница, то не бихте могли да се възползвате пълноценно от някои от по-горните рецепти. За приготвянето на алтернативна закуска трябва да използвате бадемово брашно, кокосов цвят или други компоненти без глутен. Такава закуска става хрупкава и оригинална на вкус.

Чипс от репички

Още една отлична алтернатива на картофения чипс е чипсът от репички.  Той е богат на фолиева киселина, витамин С и антоциани – всички тези полезни вещества могат да намалят риска от заболяване от рак.

Репичката притежава и прекрасен остър вкус, което я прави идеална основа за чипс.

Чипс от батат

Ако все пак не може да се откажете от традиционните картофени чипсове, то изпробвайте да замените обикновените картофи със сладки. Чипсовете, направени от батати са малко по-сладки от обикновените. Но бататът е източник на бета-каротин и витамин А, което го прави далеч по-полезен от обикновения му събрат.