Спортуването вечер помага за намаляване на риска от диабет тип 2. Това сочат резултатите от проучване на експерти от Норвежкия университет за наука и технологии и Австралийския католически университет, публикувани в списанието Diabetologia.

Изследователите провели експеримент с 24 австралийски жители на възраст от 30 до 45 години, водещи предимно заседнал начин на живот. Всички участници били с наднормено тегло или затлъстяване, които до момента не били диагностицирани с диабет тип 2 или сърдечно-съдови заболявания. Преди началото на експеримента обаче участниците били подложени на медицински преглед, който показал, че рискът от подобно развитие на събитията е много висок за всички.

След това в продължение на 11 дни мъжете са били поставяни на „мазна“ диета - 65% от храната, която участниците са получавали, е била мазна. Изследователите искали да видят как времето на деня, когато участниците се занимават с упражнения, влияе върху метаболизма на мазнините и нивата на кръвната захар. Пет дни по-късно мъжете били разделени на три равни групи. Първата група започвала да спортува в 6.30 ч. сутринта, втората - в 18.30 ч., а третата, контролна, изобщо не спортувала. През следващите пет дни участниците от първите две групи правели едни и същи упражнения с еднакво натоварване, но по различно време на деня. В края на експеримента всички участници били тествани отново.

Както се очаквало, след първите пет дни на „мазна“ диета и заседнал начин на живот, всички участници имали драматичен спад в кръвната картина, свързан с риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

В същото време сутрешните спортове не могли да компенсират причинената вреда, което не може да се каже за вечерни тренировки - участниците от групата, които започнали да тренират в шест и половина вечерта, понижили нивото на триглицеридите и холестерола, предимно „лошия“ холестерол, в кръвта, намалили кръвната захар на гладно и най-важното, подобрили контрола върху концентрацията на глюкоза в кръвта през нощта.

Както отбелязва водещият автор на изследването Трийн Мохолд, констатациите са особено важни за пациенти с диабет или тези в риск, тъй като пациентите често изпитват нощни скокове в нивата на кръвната захар. Вечерните упражнения могат да предотвратят повишаването на нивата на кръвната захар през нощта и да подобряват метаболизма като цяло, казва Мохолд в The Daily Mail. Но в същото време смятам, че е важно да спортувате редовно и по което и време на деня да е това, все носи полза, добавя тя.