Българинът Иван Раев е единственият в света, който фигурира в медицинските сведения от 30-те години на ХХ в. като успешен лечител на тежките последствия от енцефалит на базата на разработена собствена билкова рецепта от Atropa belladonna, известна още като силно отровното „лудо биле“.

Световният ден за борба с енцефалита се отбелязва като ден за осведоменост за това опасно заболяване, от което всички можем да бъдем засегнати  пряко или косвено. За първи път той се чества през 2014 г. по инициатива на Обществото по енцефалит във Великобритания.

Енцефалитът се счита за опустошително неврологично състояние. Всяка година в света от него заболяват по около 500 000 деца и възрастни хора. Смъртността е висока, а оцелелите могат да останат с мозъчно увреждане, което води до епилепсия, умора, когнитивни затруднения или проблеми с паметта и личността.

През миналия век „мистериозното“ заболяване, както са наричали тогава енцефалита, е покосило повече човешки животи, отколкото са жертвите на Първата световна война. Медицината в Европа по това време е била безсилна пред летаргичния енцефалит – т.нар. „сънна болест“.