Йога не само повишава качеството на живот, но смъква кръвното налягане и намалява честотата на сърдечните съкращения. Хората, страдащи от аритмия, често не могат да живеят така, както им се иска, казват шведските учени. Те са принудени да се откажат от срещи с приятели, ходене на концерти и от пътешествия заради страха от пристъп. Към симптомите на аритмия се отнасят и световъртежът, задухът и болките в гърдите.

В изследването на учените от университета Софияхмет участвали 80 души с пароксизмална мерцателна аритмия. Участниците били разделени на две групи. Първата група се занимавали с йога, а втората – не. Всички пациенти се лекували с използването на обикновени методи, като медикаментозна терапия, кардиоверсия и катетърна аблация, пише The Times of India.

Участниците от първата група се занимавали по два часа дневно с йога под ръководството на опитен инструктор в продължение на 12 седмици. В програмата били включени леки движения, дълбоко дишане и медитация. Изследването показало, че при участниците, занимаващи се с йога, качеството на живот се е повишило, намаляла е честотата на сърдечните съкращения и кръвното се понижило в сравнение със същите фактори при участниците от другата група.

Дълбокото дишане вероятно уравновесявало активността на симпатиковата и парасимпатиковата нервна системи. И благодарение на това намаляла честотата на сърдечните съкращения. А дишането и движенията явно повлияли и на кръвното налягане.