Така наречените лоши бактерии, които допринасят за развитието на метаболитни нарушения, са изучени добре. Много по-малко се знае за "добрите", които, напротив, защитават от затлъстяване и диабет.

Пробив в тази област е проучването на белгийски експерти от Университета в Лувен. Преди две години те открили, че хората, в чиито черва живее бактерията Akkermansia muciniphila, са по-малко склонни да страдат от наднормено тегло, диабет и хипертония.

Изследователите решили да използват този микроб за лечение на метаболитни нарушения. Експериментът им включвал 40 доброволци със затлъстяване и/или резистентност към инсулин. Те били снабдени с препарати, съдържащи Akkermansia muciniphila - живи или пастьоризирани. Резултатите показали, че в края на лечението при участниците намалели симптомите на преддиабет и сърдечно-съдови заболявания.

Това пилотно проучване демонстрира широките перспективи за въвеждане на бактериите Akkermansia като хранителна добавка към диетата, за да се намали сърдечно-метаболитния риск, коментират учените.