Има много голяма вероятност от нови опасни мутации на коронавирус да се разпространят по планетата, съобщи Световната здравна организация, според чиито експерти пандемията дори не е близо до своя край. Комитетът по спешни случаи на здравеопазването на СЗО казва, че мутиралите щамове затрудняват нашата планета да прекрати пандемията по естествен път. Въпреки многобройните усилия на отделните страни и на цялото човечество като цяло, все още не е възможно да се ограничи пандемията.

Комитетът признава голямата вероятност за появата на нови остри огнища на инфекция и най-опасните мутации, които ще бъдат още по-трудни за контрол. Изминаха година и половина, откакто СЗО обяви международна извънредна ситуация поради пандемия - това е максималното ниво на опасност. И все пак, според експертите на тази организация, човечеството се опитва да се справи с вируса, а не с вирусът с човечеството.

Към момента на нашата планета са регистрирани 4 опасни мутации на коронавируса, които са доминиращи. Това са варианти Алфа, Бета, Гама и особено опасният вариант Делта, който се нарича още „индийски“. Появи се и вариант Ламбда, който мнозина смятат за по-опасен от „индийския“, но досега той не е станал доминиращ.

Комитетът за спешни случаи към СЗО обаче предупреждава, че най-лошото може да предстои. И това застрашава глобалното разпространение на нови и много по-опасни варианти на коронавируса, срещу които наличните в момента ваксини може да не работят. В същото време все още не е много ясно как човечеството ще се справи с всички тези бедствия, с изключение на безкрайните и досадни карантини и изолация, пише The Daily Mail.