Антибиотиците могат да провокират рак на червата, алармират шведски изследователи от Университета в Умео, чиято статия е публикувана в Journal of the National Cancer Institute.

Учените анализирали данни за повече от 40 хиляди пациенти с колоректален рак (т.е. рак на дебелото черво и ректума). Всички тези хора са регистрирани в Шведския национален регистър на колоректалния рак между 2010 и 2016 г. Информацията за пациентите, включително рецептите за антибиотици, била сравнена с повече от 200 000 здрави шведски жители на приблизително същата възраст, пол, образователно ниво и социално-икономически произход.

Те открили, че хората, на които често се предписват антибиотици, са имали 17% по-висок риск от развитие на рак на възходящото дебело черво, началото на дебелото черво, пет до десет години по-късно от тези, които изобщо не са приемали антибиотици. Не е открита обаче връзка между антибиотиците и рака на низходящото дебело черво (крайната част на дебелото черво). В същото време се оказва, че при жените, но не и при мъжете, приемането на антибиотици, напротив, леко намалява риска от рак на ректума.

За да разберат какво е в основата на връзката между антибиотиците и рака, учените анализирали и данни от хора, приемащи метенамин хиппурат, антибактериално лекарство, което за разлика от антибиотиците не влияе на чревния микробиом (общността от микроорганизми, които обитават храносмилателния тракт). Тъй като добавката на метанамин не увеличава риска от рак на дебелото черво, изследователите стигнали до извода, че излагането на антибиотици на чревната микробиома може да бъде причина за такива вредни ефекти.

Получените резултати отново показват, че приемането на антибиотици трябва да се подхожда много отговорно. Въпреки че тези лекарства са животоспасяващи в много случаи, те не трябва да се приемат при по-малко сериозни причини. Това води не само до появата на резистентни на антибиотици бактерии, но и до дългосрочни негативни последици за здравето, коментира един от авторите на изследването, София Харлид.