Сокът от цвекло понижава високото кръвно, благодарение на съдържащите се в него азотни съединения, установили британски учени.
Всеки е слушал неведнаж колко вредни са нитратите за здравето. Но не трябва да забравяме, че тези химически вещества, наричани още соли на азотната киселина, се съдържат във всички растения в по-голяма или по-малка концентрация.
Те могат да представляват опасност само в големи количества, затова главният проблем са плодовете и зеленчуците, отгледани с превишено използване на азотни торове. Би било невероятно да се предполага, че приемът на натрати с храната трябва да се ограничи до минимум: в умерени дози (300-500 мг в денонощие) те са дори полезни!
В изследователския институт Уйлям Харви към Лондонския университет наскоро били проведени научни изследвания, показващи, че приемът на нитрати – било под формата на изкуствени препарати, или в качеството на хранителни съставки, понижават високото кръвно.
По време на изследването част от участниците получили калиев нитрат (KNO3) под формата на таблетки, друга част пили по 250 мл сок от цвекло, а трета – същото количество вода. В края на експеримента станало ясно, че сред тези, които приемали таблетки или пили сок от цвекло, артериалното налягане се понижило ефективно, докато такава промяна не била забелязана при другите, които пили вода. Мнението на учените е, че нитратите, съдържащи се в сока от цвекло помагат за повишаване нивото на азотния оксид (NO) в кръвта, който на свой ред отпуска стените на кръвоносните съдове и ги разширява, благодарение на което кръвното се понижава.
Свойството на сока от цвекло да понижава кръвното беше открито от нас още преди две години, а сега стана ясно как точно действа той, обяснява ръководителят на изследователската група проф. Амрита Ахлувалия.
Получените сведения представляват несъмнен интерес за хипертониците и особено за тези от тях, които не обичат лечението с фармацевтични продукти, а предпочитат природните средства. Според последните данни, една чаша сок от цвекло дневно е достатъчна, за да понижите риска от инфаркт или инсулт при хипертониците.