Твърде честото или неправилно пиене на кафе може да намали нивото на такъв важен микроелемент като калций в организма, предупреждава диетологът Зухра Павловаи и уточнява, че напитката става вредна, ако се консумира от възрастен в големи количества - повече от две чаши на ден за дълго време.

Пийте кафето само в умерени количества и около час след хранене,
съветва диетологът и обяснява защо. Ободряващата напитка съдържа танини - вещества с активни свързващи свойства. В човешкото тяло те взаимодействат с калций, предотвратявайки пълното усвояване на този микроелемент.

Неправилната консумация на кафе лишава човек от калций, който е важен за сърцето му, който се използва от тялото за работа на мускулите (включително сърдечния).
В допълнение, липсата на калций се отразява негативно на състоянието на костите и зъбите.

Ако често пием кафе по време на хранене, тогава започва да ни липсва калций, включително за работата на сърцето и други мускули. Това води до повишаване на нивото на паратироидния хормон, който трябва да осигури достатъчно количество калций в кръвта. Ако има недостиг на калций, той започва да го извлича от резервите, тоест от костите и зъбите, което ги прави по-крехки, обясни специалистът.