Умерената консумация на висококачествено масло може да донесе много ползи за здравето, твърди руският доктор Сергей Агапкин и пояснява, че става дума за ролята на късоверижните триглицериди. които предпазват от рак
Маслото съдържа триглицериди с къса верига, които, когато се освободят в червата, помагат на полезните бактерии да работят, пояснява лекарят. Установено е, че в резултат на това рискът от рак, особено рак на червата, рязко намалява.
Друго полезно свойство на тези вещества е положителният им ефект върху стените на червата. Те могат да намалят възпалението, което засяга пациенти с колит.
Маслото често се нарича враг на кръвоносните съдове и сърцето като твърде мазен продукт. Според експерта способността, която се приписва на този продукт да повишава нивата на холестерола в кръвта, не е вярна - излишъкът от холестерол е следствие от системно нездравословно хранене и на първо място от преяждането. Маслото, консумирано като част от балансирана диета, няма да причини вреда, уверява той и дава пример с три големи научни изследвания.

Резултатите от изследванията показват, че няма връзка между консумацията на масло и нивата на холестерола в кръвта. Но маслото съдържа полезна мононенаситена киселина омега-9, която може да намали възпалението на съдовата стена, така че то е от полза за кръвоносните съдове, обяснява лекарят.
Маслото съдържа и линолова киселина, чието използване е важно за поддържане на здрава кожа, поддържане на нейната гладкост и младост, добавя диетологът Юлия Чехонина.