Хората, които пушат марихуана, имат по-ниско ниво на възпаление в организма в сравнение с тези, които никога не са пушили, съобщават авторите на ново изследване, публикувано в списание Drug and Alcohol Dependence.

Новото изследване било основано на данни от мащабно епидемиологично проучване NHANES от 2005 до 2010 година. По време на него учените от Мичиганския университет анализирали данните за над 9 хиляди души на възраст между 20 и 59 години. Темата била използването на марихуана и нивото на С-реактивния белтък, индикатор на възпалението в организма, който често е свързан с риска от развитие на сърдечни заболявания.

Близо 40% от участниците заявили, че никога не са пушили марихуана, докато други 48% признали, че са пушили от този наркотик, макар и веднъж в живота си, но не и в последните 30 дни. Около 12% заявили, че са пробвали марихуана, макар и веднъж в  през последния месец.

Резултатите показали, че хората, които са пушили марихуана през последния месец от изследването, имали много по-ниско ниво на С-реактивния белтък, отколкото другите, които никога не са пушили канабис.

Механизмът, който може да обясни връзката между ниското ниво на С-реактивния белтък и пушенето на марихуана, все още не е изяснен. Основавайки се на предходни изследвания обаче, учените предполагат, че активацията на канабоидните рецептори може да инициира противовъзпалително действие.