Специалистите могат да определят по лицето на пациента опасното ниво на холестерол, което надвишава нормата за достатъчно дълъг период от време. Всъщност не само експертите могат да видят това, достатъчно е само внимателно да проучите кожата на лицето си. Особено около очите.

Появата на клепачите или близо до тях на жълтеникави папули, наричани още „ксантоми“, показва, че възниква неизправност в тялото.

Рядко очертаните и жълтеникави израстъци често се появяват върху или около клепачите. Сами по себе си тези новообразувания са безвредни и не болят, обяснява шведският онколог Катарина Сванберг.

Но въпреки че самите новообразувания не причиняват неприятни усещания, появата им е сигнал, че трябва да се консултирате с лекар.

Нека си припомним, че холестеролът е естествен мастноразтворим алкохол, който е необходим за изграждането на клетките и доставката на хранителни вещества към тях.

Но излишъкът му води до натрупване в стените на кръвоносните съдове, поради което става тяхното запушване. Резултатът от това може да е инфаркт или инсулт.