Кардиологът доц. д-р Красимира Христова организира на 8 март лекция с вход свободен за женското сърце. Инициативата е част от глобалното движение Облечи се в червено в подкрепа на жените/ Go Red For Women.

Доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, е домакиннаI-ва Национална конференция по кардиометаболизъм - кардиометаболитни проблеми при жени. Събитието ще се състои на 8 и 9 март в в Гранд хотел Милениум София и е част от движението Go Red for Women/ Облечи се в червено в подкрепа на жените - инициатива с 20-годишна история и глобална значимост на Американската сърдечна асоциация/ American Heart Association.

Международната платформаGo Red for Women има мисия да повиши информираността за здравето на сърцето на жените, както и да подобри живота им в световен мащаб. Въпреки че по-голяма част от сърдечносъдовите инциденти могат да бъдат предотвратени, сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт при жените, отнемайки живота на 1 от 3 жени.

Повече от две десетилетия движението Go Red For Women използва енергията и силата на жените, като ги обединява колективно да преборят сърдечносъдовите заболявания.

Мотивира ги да се информират и да знаят рисковете, за да предприемат действия за намаляване на личния риск.

През месец февруари в Америка се носи червено облекло в знак на подкрепа на женското сърдечносъдово здраве. Емблематични сгради в различни градове на всички щати през целия месец са оцветени в червено, за да подкрепят инициативата.

Поулярни личности от шоу-бизнеса, влиятелни фигури от модата и филантропията се присъединяваткъм движениет всяка година, като по традиция в началото на февруари Американската кардиологична асоциация организира модно ревю концерт Go Red for Women Red Dress Collection в Lincoln Center в Ню Йорк. Събитието събира на едно място влиятелни жени, които издигат глас за повече информираност за сърдечносъдовите заболявания, убиец номер едно на жените.

Шерил Кроу, Рита Ора, Фийби Робинсън, Ашли Грийн и други звезди подкрепят през годините кампанията. Тази година музикално събитие беше с участието на носителката на музикални награди и с номинация за Грами, певица, актриса и автор на бестселъри на New York Times - Деми Ловато.

КАРДИОЛОГЪТ ДОЦ. Д-Р КРАСИМИРА ХРИСТОВА ЗА КАМПАНИЯТА

Доц. Христова е член на работната група Women Task Forse In Cardiovascular Imaging към ЕАСVІ (Европейска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика). Член на борда на ЕАСVІ (Европейска асоциация по образна сърдечносъдова диагностика) през 2012-2018 г

Тази традиция не беше популярна в Европа, докато преди две години от Европейската асоциация по образна диагностика решихме, че и страните на Стария континент могат да обърнат внимание на женското сърдечносъдово здраве, но през март. През този месец жени специалисти, които се занимават с образна диагностика, включително и аз, направихме кратъко информационно видео за превенция на сърдечносъдовите проблеми при жените, което се разпространи по всички youtube канали на национални и международни кардиологични дружества. От Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика решихме да направим инициативата Go Red for Women традиция и в България. През 2022 г. избрахме д-р Неделя Щонова за лице на кампанията. А през 2023 г. я отбелязахме в рамките на Софийските дни по ехокардиография.

Тази година в духа на Go Red For Women на 8 и 9 март организираме симпозиум за кардиометаболитните пробл-ми при жените. На 8 март от 17.30 часа сме предвидили сесия с вход свободен, посветена на превенцията на сърдечносъдовите проблеми при жените, която е отворена за граждани, които желаят да се запознаят с този проблем.

Планираме три последователни лекции с вход свободен „Послушай сърцето си - оптимизиране на кардиометаболитните проблеми чрез промяна в начина на живот“. И предизвикваме всички дами, които ще дойдат, да облекат или да добавят червен аксесоар, затова сме обявили дрескод – червен.

Лекторите в сесията „Послушай сърцето си“ ще говорят достъпно за широк кръг от дами как могат да променят начина си на живот, на хранене, какви са различните кардиометаболитни рискови фактори и как с конкретни действия дасе погрижат за своето сърдечно здраве в различните периоди от живота си. Ще се акцентира и върху ролята на дигиталните технологии в помощ на превенцията на кардиометаболитния риск при жените.

Послушай сърцето си“ Линк за записване https://bit.ly/Послушай-сърцето-си

 

17:30 - 18:00 Промяна в начина на живот и хранене за превенция на кардиометаболитните промени при жената.

Лектор: Яна Данаилова /нутриционист/


18:00 - 18:30 Кардиометаболитен риск, специфичен за жената и превенция.

Лектор: д-р Ивелина Герова /ендокринолог/


18:30 - 19:00 Роля на дигиталните технологии за превенция на кардиометаболитен риск.

Лектор: доц. д-р Красимира Христова /кардиолог/