Китайският учен е починал след заразяване с рядко инфекциозно заболяване, наречено вирус маймуната В, съобщиха служители от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

През март 53-годишният ветеринарен лекар направил дисекция на две мъртви маймуни като част от работата си в Пекинския изследователски институт, специализиран в развъждането на примати, които не са хора. Месец по-късно той развил гадене, повръщане и треска и починал на 27 май, съобщава Washington Post. Доказателства за вируса на маймуната В са открити в кръвта и слюнката на мъжа, което прави първия документиран случай на вируса в Китай. Двама от близките контакти на мъжа - лекар и медицинска сестра, са имали отрицателни резултати, казват служители.

Вирусът на маймуната В, наричан още вирус на херпес В, е често срещан при макаците, но е изключително рядък при хората.

При хората той може да атакува централната нервна система и да причини възпаление на мозъка, което води до загуба на съзнание, казва за The Post Кентаро Ивата, експерт по инфекциозни болести от университета в Кобе в Токио. Ако не се лекува, смъртността от него е около 80%.

От първото предаване на вируса от примати на хора през 1932 г. има по-малко от 100 случая на херпес В.

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията има само един докладван случай на заразено лице, разпространяващо вируса на друго лице.

Служителите на FDA обсъдили миналата година как да се спраят с бързо нарастващият брой контакти с макаци-резус поради туристическата атракция на местообитаванията, много от които носели вируса на херпес В.