В различните периоди от живота на жената - от пубертет, бременност, пременопауза и менопауза - настъпват метаболитни и хормонални промени в организма. Те водят до промени и в сърцето на жената, а когато не се разпознаят, са причина за сърдечносъдови инциденти.

Кардиометаболитни са промените, които настъпват в организма на жената в различните периоди от живота й, свързани с промяна на хормонален и метаболитен статус, наднормено тегло, предиабет, асистирана репродукция, ендометриоза, дори анемия и ревматоиден артрит. И тези промени водят до увеличаване на риска от сърдечносъдовите инциденти, обяснява кардиологът доц. д-р Красимира Христова.

Българската жена се грижи за всички членове в семейството, но не и за себе си. Чрез подобни събития за широката публика ние искаме да насочим вниманието на обществеността и на всяка една жена поотделно къмженското здраве, за да ги мотивираме да търсят помощ и да правят профилактични прегледи. И е добре това да става още от ранна възраст. Младите жени трябва да знаят, че наднорменото тегло може да е причина за друго сериозно заболяване и проблемите вероятно ще зачестят с годините. Приучаването дори само към балансиран режим на хранене, би могло да подобри общото им състояние.

Задължително веднъж годишно всяка жена трябва да изследва липиден профил, кръвна захар, ниво на инсулина, на щитовидните хормони, бъбречни показатели. Освен това е препоръчително жените след 35-годишна възраст да си правят профилактичен преглед веднъж годишно освен при гинеколог и при кардиолог – да им бъдат направени ехо-кардиография и доплер на съдовете. Това са основните изследвания, които дават информация за метаболизма и общото състояние на сърдечносъдовата система.

Когато жената е в ранна менопауза, трябва да се проследи и нивото на половите хормони, за да се прецени дали е подходящо включването на хормонално лечение. Да не забравяме, че в момента на пазара има много медикаменти под формата на пластири, които позволяват хормоналната терапия да се получава непрекъснато интрадермално (през кожата). Необходимо е това лечение жената да осъществи при гинеколог, който се занимава с проблемите на преклимакса и климактериума.

Самолечението не е добър начин да си помогнете, затова жените винаги трябва да търсят помощ от специалисти.