Установено е, че понижаването на кръвното налягане е свързано с консумация на млечни продукти и, изненадващо, пълномаслените сортове са свързани с най-големите ползи за здравето.

Изследователска статия, описваща подробно тези открития, е публикувана в British Medical Journal (BMJ) и включва близо 150 000 участници от 21 страни, от Северна Америка до Азия. Участниците са на възраст между 35 и 70 години и са помолени да документират приема на храна с помощта на въпросник за повече от година.

Здравословното състояние на участниците било контролирано в продължение на девет години. От големия набор от данни изследователите установили, че яденето на две порции млечни продукти на ден е свързано с 24% намаляване на риска от метаболитен синдром.

По-интересното е обаче, че наличието на две порции пълномаслени млечни продукти е свързано с 28% намаляване на риска от метаболитен синдром.

Консумацията на нискомаслени млечни продукти изобщо не е свързана с намален риск от метаболитен синдром.

По-високият прием на млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене, особено пълномаслени, а не нискомаслени, е свързан с по-ниско разпространение на метаболитен синдром и по-малък риск от хипертония и диабет, казва д-р Менте и развенчава мита, че млечните продукти са вредни за вашето здраве, обяснявайки защо. Според изследването млечните продукти и млечните мазнини осигуряват висококачествени протеини и широка гама от основни витамини и минерали, казва ученият.

Става дума за Калций, Калий, Цинк, Фосфор, Витамини А, Витамин В12, Рибофлавин.

Старшият диетолог Виктория Тейлър се справила със здравословните си проблеми благодарение на мазните млечни продукти.