Знаете ли, че включването на някои популярни храни в ежедневната ви диета може да ви направи по-щастливи? Ето няколко съвета от опитни диетолози и психолози.

Има определени храни, които увеличават производството на хормоните на щастието като ендорфини, серотонин и окситоцин. Те включват ядки и семена с много триптофан, кисело мляко, което повишава нивата на пробиотици в червата, пикантни храни с капсаицин, което насърчава освобождаването на ендорфини, яйца и риба с витамини B3, B6 B12 и омега-3 мастни киселини и спанак, листни зеленчуци и банани. Тези храни са богати на магнезий, а изследванията показват, че той повишава нивата на серотонин и допамин.

Освен храните можете да опитате и други методи.

Физическа активност всеки ден. Упражненията помагат да се освободи положителният емоционален хормон ендорфин. Редовните упражнения подобряват вашето благосъстояние, което повишава тонуса и самочувствието ви.

Постигане на поставените цели. За да намалите честотата на разочарованията, поставете си цели, които не са твърде големи. А постигането им значително подобрява настроението. Винаги е приятно да чуете от себе си и от някой друг, че сте направили това, което сте планирали, което също стимулира производството на допамин.

Съчувствие към всички. Опитайте се да правите по-често добри дела и бъдете мили с всички около вас. Наблюденията показват, че тази тактика освобождава хормона серотонин. И повишава нивото на щастие, укрепва съня и процесите на храносмилане.

Повече прегръдки. Физическото докосване в света на пандемията е напълно изчезнало, но когато свърши, трябва да се прегръщате по-често. Сега можете да прегръщате само членовете на семейството си и близки приятели. Това насърчава производството на окситоцин, пише The Health Site.