Проучванията показват, че пиенето на черно кафе без захар и сметана помага за предотвратяване на състояния като диабет, депресия и деменция. Има ли обаче други препоръки, които са свързани с определени заболявания? Има, твърдят учените и обясняват кои са те.

Кафето намалява риска от диабет. Изследователите твърдят, че използването на черно кафе предотвратява много здравословни проблеми, в случай че към напитката не се добавят сметана и захар. Например, статистически, хората, които пият кафе по този начин, имат по-ниска честота на диабет тип 2.

Депресия. Установено е, че с всяка чаша кафе през деня, рискът от депресия намалява с 8%.

Деменция. Данните от изследвания показват, че пиенето на четири до пет чаши кафе на ден е свързано с намален риск от деменция. Като антиоксидант, кофеинът забавя медиалната темпорална атрофия, биомаркер за болестта на Алцхаймер, според учените.

Какъв е най-добрият начин за пиене на кафе

Черното кафе е полезно само когато се консумира без твърде много добавки, предимно аромати и захар. Следвайте медицинските съвети, за да сте сигурни, че дневната ви чаша (или две) кафе е от полза за вашето здраве.

Не пийте кафе след 14:00 часа. Кофеинът ви дава енергия и ви помага да останете будни, но пиенето на кафе следобед може да повлияе негативно на качеството на съня ви. А лошият сън е свързан с много здравословни проблеми.

Не добавяйте захар към кафето си. Добавената захар се счита за една от най-лошите хранителни съставки, защото е пълна със захароза, която е свързана с много сериозни заболявания - най-вече затлъстяване и диабет.

Пийте кафето с канела. Ароматната подправка се съчетава добре с вкуса на кафето и улеснява понасянето на липсата на захар в напитката. От своя страна проучванията показват, че канелата помага за понижаване на нивата на кръвната захар, холестерол и триглицериди при хора с диабет.