Излишната сол в храната може да повиши хормона на стреса при мишки със 75%, сочи изследване на шотландски учени от Университета в Единбург, публикувано в списание Cardiovascular Research.

Учените провели експеримент върху мишки, които поставили на диета с високо съдържание на сол. Биолозите установили, че животните са имали повишени нива на хормона на стреса в покой. Освен това при реален стрес той се е увеличил два пъти повече, отколкото при мишките, които са се хранили нормално.

Авторите установили още, че приемът на сол повишава активността на гените, които са отговорни за производството на протеини в мозъка, които контролират реакцията на тялото към стрес.

Препоръчителният прием на сол за възрастни е по-малко от шест грама на ден, но повечето хора редовно консумират до девет-десет грама. Това може да допринесе за високо кръвно налягане, което увеличава риска от инфаркти, инсулти и съдова деменция.

Учените съобщават, че вече са започнали допълнителни изследвания, за да разберат дали високият прием на сол води до други промени в поведението, като тревожност и агресия.