Различните физически промени, които настъпват в тялото с възрастта, влияят върху чувствителността към студ, обясняват експертите и изброяват кои са те.

Влошаване на кръвообращението. С възрастта кръвоносните съдове на тялото стават по-малко гъвкави и по-малко способни да поддържат активен кръвен поток. На първо място, кръвообращението в периферните области намалява и следователно ръцете и краката започват да замръзват по-често и по-силно.

Изтъняване на кожата. С наближаването на старостта структурата на кожата се променя. Състои се от различни слоеве, като най-долният е слоят, където тялото съхранява мазнини. Този слой мазнини е не само енергиен резерв на тялото, но и топлоизолатор. С напредване на възрастта дебелината на този слой кожа намалява, което означава, че дебелината на изолиращия слой мазнини също намалява. В резултат тялото ни губи топлина по-бързо от преди.

Забавяне на метаболизма. Колкото по-възрастен става човек, толкова по-зле работи метаболизмът му - това означава, че тялото изразходва по-малко калории за производство на енергия. Енергията се произвежда по-лошо - по-малко топлина, което също обяснява защо с възрастта тялото започва да понася по-зле студа.

Медицински причини. Болести на сърцето и щитовидната жлеза, анемия, диабет - има различни заболявания, които засягат кръвообращението и податливостта към тях се увеличава с възрастта. Например увреждането на нервите, като това, причинено от диабет, допринася за по-голямо усещане за студ, особено в ръцете и краката. Също така с настъпването на старостта ставаме по-податливи към развитие на патологии, които увеличават риска от хипотермия, т.е. спад на телесната температура.

Прием на лекарства. С напредване на възрастта хората има повече причини да приемат лекарства. Някои от тях, особено лекарствата за високо кръвно налягане, могат да причинят студени тръпки в ръцете и краката.