Европа може да постигне стаден имунитет срещу коронавирус в рамките на три до четири месеца, заяви ръководителят на германската фармацевтична компания BioNTech, която си партнира с американската Pfizer за разработването на първата широко одобрена ваксина срещу COVID-19.

Докато точният праг, необходим за достигане на това критично ниво на имунизация, остава предмет на спорове, експертите казват, че нива над 70% биха нарушили значително предаването на коронавирус сред населението.

Европа ще постигне стаден имунитет най-късно до август, заяви Угур Сахин, главен изпълнителен директор на BioNTech, пред медиите.

Той предупреди, че този стаден имунитет първоначално няма да включва децата, тъй като досега ваксината е одобрена само за хора на възраст над 16 години. Малък брой деца с COVID-19 имат сериозни заболявания или дългосрочни последици.

Ваксината BioNTech представлява значителен дял от дозите, прилагани в Северна Америка, където е по-известна като ваксината Pfizer, и в Европа, където процентите на ваксинация нарастват след бавен старт.

Данни от хора, получили ваксината, показват, че имунният отговор намалява с течение на времето и вероятно е необходима трета инжекция. Изследванията показват, че ефективността на ваксината BioNTech-Pfizer намалява от 95% на около 91% след шест месеца, каза той. Съответно се нуждаем от трета инжекция, за да върнем почти 100% защита от ваксината, казва Сахин.

Понастоящем получателите на ваксини получават втора доза три седмици след първата доза, въпреки че в някои страни интервалите са по-дълги. Сахин предлага да се въведе третата ваксина 9-12 месеца след първата инжекция.

И тогава мисля, че вероятно ще е необходимо да се получава нов бустер всяка година или може би на всеки 18 месеца, казва Сахин.