В изявление, което със сигурност ще бъде приветствано от пътешественици от цял ​​свят на 3 май ЕС предложи облекчаване на ограниченията за пътуване за блока от 27 държави, тъй като кампаниите за ваксиниране на целия континент набира скорост.

Понастоящем пътуванията до Европейския съюз бяха ограничени, с изключение на няколко държави с нисък процент на инфекция. Но с наближаването на летния туристически сезон Европейската комисия на блока се надява, че новите препоръки ще разширят значително този списък.

Безопасно е да съживим туристическата индустрия в ЕС и да възродим трансграничното приятелство, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Каним отново да приветстваме ваксинирани посетители и посетители от страни в добро здраве.

По предложение на Комисията влизането ще бъде разрешено на всички, напълно ваксинирани с одобрени от ЕС ваксини. Коронавирусните ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата, регулаторният орган на блока, включват Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. EMA все още не е одобрила ваксини от Русия или Китай, но проучва данни за руската ваксина Sputnik V.

Държавите от ЕС могат също така индивидуално да решат да приемат за пътници, ваксинирани с ваксини, изброени от СЗО. Агенцията на ООН за здравеопазване одобри същите четири ваксини като EMA и се очаква скоро да вземе решение относно китайската ваксина Sinopharm.

Говорителят на Комисията Адалберт Янц заяви, че напълно ваксинираните пътници, пристигащи извън ЕС, трябва да имат право да посещават Европа, но обясни, че целта на предложението не е да ги освободи от тестване или карантина при пристигане.