Диабетиците много скоро могат да се спасят от инсулиновите инжекции и тайната за това е в обикновеното кафе, твърдят шведски учени. Защото, както показали изследванията им, чувствителните към кофеина клетки ще позволят контролирането на нивото на захар в кръвта.

Учените успели да препрограмират бъбречните клетки и получили инсулин секретиращи клетки, инициирани от приема на кофеин. На практика въвежането на кофеин позлолявало на болните от диабет лабораторни мишки по-ефективно да контролират нивото на кръвната захар.

Жизнено необходимо е да се намерят алтернативни методи за лечение на диабета, смятат учените. Защото според прогнозите в близките 10 години светът може да се сблъска с остър недостиг на инсулин. Днес болните от диабет тип 2 са около 400 милиона на възрат от 20 до 70 години. Към 2030 година броят им ще надвишава 500 милиона души. И дотогава нуждата от инсулин може да нарастне с 20%. Обаче половината от нуждаещите се, болшинството от които са в Азия и Африка, няма да могат да го получават.

Експертите свързват възможния дефицит с монопола върху инсулина, който държат три компании - Novo Nordisk, Eli Lilly and Company и Sanofi, контролиращи 96% от обема в света. За много държави инсулинът остава достатъчно скъпо средство, а в редица страни се отбелязва неадекватно разпределение на запасите от лекарството. В Мозамбик, например, 77% от запасите с инсулин са само за столицата.