Спокойно, родители, не се тревожете, когато детето ви има навик да смуче пръста си или си гризе ноктите! Оказва се, че от това има полза!

Както установили канадски учени от медицинското училище към Макмастър университет това е полезно за имунитета на децата. Изследването им доказало, че децата, които смучат палец или гризат нокти по-рядко страдат от алергии, когато пораснат.

Обяснението е просто. Засмуквайки палеца с уста, детето контактува с микробите по него. И това е полезно, той като имунитетът се учи да реагира адекватно. А алергичната реакция е свързана именно с имунитета. Въпросните изводи на учените са направени след проследяване на здравето на 1000 жители на Нова Зеландия, като наблюдението започнало от самото им раждане.

Вредните навици като смучене на пръсти или гризане на нокти били фиксирани при възраст на 5, 7, 9 и 11 години. Степента на проява на алергични реакции била засичана на възраст от 13 и 32 години с помощта на кожен тест.

Оказало се, че 31% от хората на детска възраст смучели пръсти или гризали нокти. 45% от децата на 13 годишна възраст имали алергии, но сред тези, които смучели палците си алергичните били само 40%, а сред гризещите нокти и смучещи палци едновременно показателите били 31%. Тези показатели били актуални и при възрастните.