Разнообразието на хранителни продукти днес не винаги е съпътствано с удоволствие за потребителя. Защото по редица причини употребата на някои от тях може да предизвика така наречената хранителна нетолерантност и да задълбочи психични и физически проблеми при податливите хора. Без, разбира се, самите потребители да разбират защо се случва така.

Ето защо някои разработки на учени в световен мащаб са насочени съм откриване на специфични хранителни антитела, които да идентифицират хранителната нетолерантност.

Вече е доказано, че близо 2% от хората по света страдат от хранителни алергии, а 45% са предразположени към симптомите на хранителната нетолерантност.

Какво е хранителната нетолерантност?

Става дума за реакции на различни органи и системи в организма, които се изявяват няколко дни по-късно след приема на определени храни. Но да се открие коя храна точно е причина за тези симптоми, е много трудно.

Хранителната нетолерантност представлява неподходящ имунен отговор към определена храна, обясняват диетолозите от Хил клиник. И поясняват, че резултат от такъв отговор могат да са дисбиози, чревни инфекции, кандидози и други. Единственото оръжие на организма срещу атакуващите го субстанции е производството на такива антитела.

В нормално състояние, антителата се комбинират с протеини и така се елиминират от имунната система. Ако имунната система обаче е претоварена, тези комплекси се натрупват на места, от където предизвикват определени симптоми:

В дихателната система: ринити, синуити, астма

В стомашно-чревния тракт: повръщане, коремно подуване, дискомфорт колити, проблеми в контрола на телесното тегло

В централната нервна система: главоболие, депресии, хиперактивност

В дерматологията: екземи, атопични дерматити.

Как се прави тестът

В теста, който се извършва в лабораторията на Хил клиник, откриват антитела срещу 46 вида храни. След установяване на нетолерантност към някоя от тях специалистите препоръчват да я ограничите в менюто си, както и да не ядете храни, в които тя присъства. Ако например, имате хранителна непоносимост към мая, не бива в никакъв случай да пиете бира, както и да се храните с видове хляб и тестени изделия, за чието приготвяне се ползва мая.

Този тест няма да ви даде информация

дали сте алергичен към дадена храна. Той обаче ще насочи вниманието ви към състояния, които на пръв поглед нямат връзка с храненето. В основата на изследването са образуващите се антитела от клас IgG (отговарящи за определен тип имунна реакция), които се появяват като маркери за непоносимост към изброените хранителни продукти. Това прави изследването надеждно, контролирано и медицински обосновано.

Резултатите от теста не поставят диагноза

Те обаче могат да се използват като допълнение при лечение или само като указание за ограничения в приема на определени хранителни групи. Като най-успешна се смята употребата му при състояния с нарушен метаболизъм, при които правилната хранителна диета е ключов фактор в борбата с наднорменото тегло.

Няма възрастови ограничения

за провеждането на теста, той е подходящ дори и за деца! Предварителна подготовка не е необходима, необходими са само няколко микролитра периферна кръв, взета от пръста. Резултатът е готов в рамките на 45-50 мин.

Как да се използват резултатите

Тестът показва позитивните реакции, което означава повишен отговор чрез създаване на антитела към дадена храна или групи храни. Реакцията може да бъде мека, умерено силна или силна. Ограничаването в приема на неподходящите храни трябва да бъде с различна продължителност (съответно не по-малко от 3, не по малко от 6 или за 12 месеца).

Разчита се на това, че когато от менюто се изключи дадения хроничен агент, организмът изгражда толеранс, т.е. започва да приема отново нормално тази храна. Затова е препоръчително захранването след периода на пълно ограничаване на приема да става постепенно.

Ако има повече положителни резултати, премахването на широк диапазон хранителни продукти изведнъж може да бъде сериозно предизвикателство. Затова е добре да се избягват храните с умерена и силна реакция, като се редуват тези с умерена и мека реакция - една такава храна веднъж на 4 дни, препоръчват специалистите от Хил клиник.

АКО ИМАТЕ НУЖДА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА ПОТЪРСИТЕ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ХИЛ КЛИНИК НА 02/439 31 31.

Те ще отговорят ва всички наши въпроси!