Все повече хора напоследък се подлагат на нов интензивен вид стрес, който специалистите условно наричат ​​прегаряне, установиха британски учени от Шефилдския университет. Този тип стресово състояние, наричано още бърнаут, е свързано със съществуването в среда, която поддържа ценностите, които човек не споделя, са изводите от проучването им.

Новият тип прегаряне е „по-екстремно“ и може да причини тежък психо-емоционален стрес, който да повлияе на психическото, емоционалното и физическото здраве, производителността на труда, общуване и други аспекти на живота, отбелязва професор Карина Нилсен, председател на катедрата по психология на труда в университета в Шефилд.

Последни данни от статистиката сочат, че 8% от българите страдат от депресивни състояния. Голяма част от психосоматичните заболявания са причинени от стреса на работното място.  Професионалното прегряване (бърнаут синдром) засяга все по-голям процент от работещите у нас и вече излиза от първоначалните очертани рискови професии, предупредиха специалисти по развитие на човешките ресурси, цитирани от БНР.

Какви са признаците на бърнаут?

Професор Нилсен посочва следните признаци, когато човек може да изпитва прегаряне.

Чувство на по-голяма умора.

Постоянно отлагане на задачите в работата.

Чувство на безпокойство и тревога през деня.

Невъзможност за прекъсване на работата, отпадналост.

Натрапчиви мисли за работата или домакинските задължения.

Мисълта, че всичко ще се получи по най-лошия начин.

Чувство на незаинтересованост и откъснатост от работата в ежедневието.

Емоционално, психическо и физическо изтощение.