България ще се оформи като сериозен център на медицински туризъм, а турското здравеопазване ще влезе в Европа след финализиране на сделката по създаване на най-голямата група лечебни заведения у нас Аджъбадем Сити Клиник. Днес Аджъбадем заедно с дъщерното си дружество в Македония – Систина, придобиха болница Токуда в България и се сляха с водещата верига лечебни заведения Сити Клиник.

Какво произтича от всичко това?

За българските пациенти то означава нови възможности за лечение у нас, край близките на болния. Както и шанс да се ползват услугите на цялата верига лечебни заведения на Аджъбадем в чужбина.

За българските медици то е шанс да работят рамо до рамо с едни от най-добрите специалисти в света и да черпят от опита им.

За българското здравеопазване – у нас да се консултират и лекуват пациенти не само от европейските страни, но и от бившите съветски републики, както и от Северна Африка.

За България – да се превърне в привлекателен център за медицински туризъм.

За турските партньори тази нова здравна верига е път към Европа – все пак България е тази, която членува в съюза.

Над 90% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдовите и ракови заболявания. А Токуда и Сити Клиник са специализирани точно в тези области на медицината. Това каза доц. Иво Петров, медицински директор на Сити Клиник след подписването на сделката.

Онкоцентър Сити Клиник и Токуда имат възможност да лекуват общо от 2500 до 3000 онкоболни пациенти годишно. А те у нас са много повече. Засега онкоболните от търсят помощ и в регионалните центрове.

За в бъдеще техните възможности ще се увеличат. Защото новите партньори имат намерение не само да развиват качеството на лечение, но и да инвестират.

Стратегията за развитие на най-голямата здравна верига у нас Аджъбадем Сити Клиник ще е не само във внедряването на иновативни технологии, в националното присъствие и развитие на мрежа от доболнични структури и услуги.

Новите партньори ще развиват ключови медицински специалности в интерес на българските пациенти: онкология, роботизирана хирургия, кибер нож, последно поколение образна диагностика, детско и майчино здраве, комплексен център за лечение на мозъчни инсулти, трансплантационен център и др. Това ще са приоритетните направления, в които ще се утвърждава мениджърската структура на обединената група Аджъбадем Сити Клиник, съобщиха от здравната верига.

Аджъбадем е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 година. Има 18 многопрофилни болници, една от които се намира в Македония, а друга се управлява административно в Ирак. Притежава още и 13 медицински центъра и компании с допълващи медицински дейности, сред които и един от най-добрите медицински университети в света. За групата  Аджъбадем работят 18000 служители и 3100 лекари.

Токуда болница за 10 години и Сити Клиник за 4 години от създаването им успяха да се утвърдят като престижни медицински центрове за социалнозначимите заболявания у нас и да спечелят доверието на пациентите си.

Заедно с подразделенията си във Варна и в Бургас те имат общо 3000 души персонал. Във Варна е вторият по големина поликлиничен център в България. А в Бургас ще се развива извънболничната помощ.

Над 3000 медицински специалисти, 800 легла и 4 лечебни заведения е капацитетът на нова здравна група след обединението