През последните 24 часа в Австралия са регистрирани само 10 нови инфекции COVID-19, дори по-малко, отколкото в Китай. Пикът на епидемията е регистриран на 28 март, когато болестта е открита при 460 австралийци. Сега можем официално да кажем, че растежът е спрял и епидемията е победена, категорични са властите.

Епидемията в Австралия обаче беше щадяща - 6 716 регистрирани и 83 смъртни случая. Всеки сезонен грип убива повече хора в континента-държава и заразява милиони. Днес само 1175 пациенти имат заболяването в активна форма.

Планираните хирургични операции и планираните прегледи на пациенти в страната са възобновени, отново са разрешени пикници, туризъм, къмпинг и групови спортове. Докато забраната за ресторанти и пътувания все още е в сила, а разрешените срещи на хора са до 10 души.

Какво може да обясни австралийското чудо? Един от основните фактори е летният сезон. В Австралия лятото продължава от ноември до април, регистрираната топлина достига до +50 градуса по Целзий при почти пълно отсъствие на облачност. Ултравиолетът има пагубно влияние върху вирусите, през летните сезони не се наблюдава грипна пандемия. Ето защо в тропически страни като Виетнам, Куба, Тайланд и други не са регистрирани сериозни огнища. Що се отнася до растежа на заразените в Бразилия, той е сред жителите на най-бедните райони с много висока гъстота на населението и е изключително от въздушни капчици.

Втората причина за победата на Австралия са навременните мерки за ограничаване на притока на чужденци и отдалечеността на континента от всички останали държави. Австралия няма сухопътни граници с никого и аерогарите са много по-лесни за контрол. В страната бяха наложени ограничения на по-ранен етап, отколкото в САЩ или Великобритания. Ето защо страната ще може напълно да се откаже от всички ограничения до средата на лятото (календарна зима в Австралия), пише The Daily Mail.