Около 75% от американските тийнейджъри не получават достатъчно физическа активност всеки ден и това е една от основните причини за катастрофалното състояние на нивата на затлъстяване в страната, сочи проучване на учени от Университета на Джорджия. Според някои доклади 40% от американците са със затлъстяване, а 60% са с наднормено тегло. След 10 години броят на жертвите на затлъстяване ще надхвърли 50%. Това ще направи Америка диабетна нация, прогнозират експерти.

Настоящото проучване установило, че приблизително 75% от американците на възраст от 14 до 18 години не отговарят на дневното минимално препоръчително ниво на физическо натоварване, като при момичетата тези стойности са много по-малки от момчетата. Липсата на адекватно ниво на обучение се съчетава с негативния ефект от училищния тормоз, което се потвърждава и от проучването. В момента в Америка има истинска детска криза със затлъстяването. 20% от американските деца са изключително затлъстели, а повече от 200 000 страдат от диабет.

Изследователите събрали информацията си от над 360 000 гимназисти. Всички били запитани колко време отделят на различни физически дейности, задавани били въпроси за социалната подкрепа от учители и възрастни и за това как връстниците им се отнасят към тях, за безопасността в училищните условия, тормоза и психологическата подкрепа. Онези деца, които смятали, че техните училища са най-безопасните, най-позитивните, извършвали повече физическа активност и това показва връзката между отношението към училището и нивото на спорта.