Някои чайове са ефективни за повишаване на инсулиновата чувствителност и помагат за контролиране на теглото, което е важно при диабет.

Според изследвания пиенето на чай може да бъде много здравословен навик за диабетици. Различните видове чайове съдържат антиоксиданти и микроелементи, които помагат за намаляване на възпалението, повишават имунитета и енергията и подобряват кръвообращението. Освен това те правят клетките по-чувствителни към инсулин.

Кои чайове са полезни при диабет, разказват експерти от портала Food News.

Зелен чай. Има научни доказателства, че хората, които са консумирали зелен чай повече от 12 седмици, са имали по-малка обиколка на талията и по-малко телесни мазнини от тези, които не са го пили. Затлъстяването е един от основните провокатори на диабет тип 2, то увеличава риска от това заболяване поне шест пъти.

Зеленият чай съдържа епигалокатехин (EGCG), за който е доказано, че насърчава усвояването на глюкоза от клетките на скелетните мускули, което води до по-ниски нива на кръвната захар.

Хибискус. Диабетът е свързан с високо кръвно налягане и повишен риск от инфаркт и инсулт. Пиенето на чай от хибискус помага на хората с диабет да контролират нивата на кръвното си налягане. Освен това хибискусът има способността да намалява инсулиновата резистентност.

Лайка. Има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на риска от увреждане на панкреаса, органът, който регулира нивата на кръвната захар. Чаят от лайка също намалява симптомите на депресия и тревожност и насърчава здравословния сън. Хората с диабет трябва да спят достатъчно, тъй като дори една безсънна нощ може да накара тялото да произвежда инсулин по-малко ефективно.

Черен чай. Когато черният чай е напълно окислен, неговите катехини се превръщат в теафлавини и теарубигини, съединения с противовъзпалителни, антиоксидантни и понижаващи кръвната захар свойства. Проучвания при животни показват, че черният чай забавя усвояването на въглехидратите и подобрява контрола на кръвната захар. Пиенето на черен чай след сладки храни помага на тялото да се справи по-добре с повишаването на кръвната захар, като го връща в баланс.