Това твърди масажистът Тревър Чизмън от Глазгоу, който разработил особена методика на масаж, избавящ от болките в гърба. Освен с висока ефективност, техниката се отличава и с простота, пише The Guardian.
Специалистът предлага да масажирате сами проблемната зона с обикновена топка за тенис. И твърди, че напрежението, умората и болките преминават много бързо, ако правите такъв масаж всеки ден в продължение на няколко минути. Чизмън препоръчва този масаж и на хората, които по цял ден седят пред компютъра.
Техниката на масажа се състои в следното: човек се допира до стената, притискайки топката между гърба и стената така, че тя да е разположена между гръбначния стълб и лопатката. В продължение на една-две минути той трабва да се движи нагоре и надолу.
След като раздвижите по този начин и двете лопатки, може да смените позицията в хоризонтална (човек по-лесно изпълнява аналогични манипулации лежейки на пода).
Тревър Чизмън предлага да се използва топка и при масаж на бедрата и седалището. За да масажирате бедрата, трябва да седнете в края на стола така, че краката ви да се разклащат. Топката се поставя под бедрото, кракът се изправя, а топката се претъркулва по дължината на мускулите. За масажа на седалището пък трябва просто да легнете на пода и да търкаляте топката под себе си, движейки тялото.