Хората, които никога не са били стресирани, имат по-ниски резултати от когнитивните тестове, те по-рядко изпитват положителни емоции или получават морална подкрепа, установило проучване на експерти от Американската психологическа асоциация.

Повече от 75% от възрастните в САЩ често изпитват стрес. Проучването установило, че близо 78% от възрастните американци са подложени на силен стрес поради пандемията на коронавируса. Телата ни са създадени да се справят с малки периоди на стрес. Но хроничният стрес има много негативни последици за здравето, от главоболие до инфаркти и инсулти.

Учени от университета в Пенсилвания решили да разберат колко опасен е краткият стрес за хората. За да направят това, те наели хора за експериментите, които се гордеят, че никога не са изпитвали стрес. И резултатите от това проучване, публикувано в списание Emotion, били доста неочаквани.

Първоначално се оказало, че хората, които никога не са изпитвали стрес, са по-склонни да имат добро настроение и по-рядко страдат от хронични заболявания. Но те също така показали по-ниски резултати при когнитивните тестове. И накрая, тези хора били по-малко склонни да изпитат положителни емоции, да осигурят или получат емоционална подкрепа от тези, които са преживели стрес. Следователно стресът все още може да играе положителна роля в някои елементи от нашето здраве и благополучие.