Две млади дами, облечени като клоуни се появяват с усмивка в болничните стаи и се представят като д-р Куку и д-р Пипи. Децата, настанени в няколко столични болнични заведения вече свикнаха с тях и с нетърпение очакват клоуните да ги разсмеят.

А смехът е здраве, защото лекува! И да раздават тази зараза на малките е най-голямото щастие за Янита Кирова и Ива Лапатова. Медицинските клоуни д-р Куку и д-р Пипи се срещат НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където следват специалност „Театър на движението – Пантомима”. Веднага намират общ език и мечтата им ги обединява.

Пред тях е примерът на покойният вече бате Николай, с който се свързват и общуването с него е допълнителен стимул за създаването на „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“.

После идва и стимулът от общуването с децата в болниците, които постепенно свикват с появата им и ги очакват с нетърпение. Дните им са пълни с предизвикателства, но и с огромна отговорност и обич.

Има деца, които лежат в болницата повече от месец и нашите срещи с тях се променят във времето, казва Ива. Ако в началото някои от тях са ги приемали по-резервирано, то след няколко „визитации“ вече стават приятели и ги очакват нетърпеливо. После идват и приятелствата с родителите.

Това за основателките на Смешната лечебница е повече от щастие, защото тук са открили себе си и са превърнали хобито си в любима професия, но и в мисия.

Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато Доктор Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс слага червения нос, облича се като клоун и премахвайки границата между себе си и малките пациенти, започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца сираци, и на здрави деца, разказва Янита. А мисията им вече има и други последователи.