Яденето на твърде много сладки може да доведе до болки в ставите. Този неприятен симптом може да се появи и след консумация на пържени или пушени храни, колбаси и червено месо.

Храните могат да бъдат разделени на такива, които причиняват възпаление и такива, които, напротив, помагат за облекчаването му, обясняват експертите.
С
ред полезните са плодовете, зеленчуците, морската риба и млечните, които помагат за намаляване на възпалението.
Кои по-точно?
Сьомгата и другите морски риби са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в ставите и да намалят риска от развитие на ревматоиден артрит.
Плодове и зеленчуци като портокали, ягоди, спанак и броколи съдържат антиоксиданти и витамин С, които помагат за предпазване на ставите от увреждане и намаляване на възпалението.
Зехтинът, известен със своите противовъзпалителни свойства, може да помогне за намаляване на болките в ставите и подобряване на подвижността.
Ядките и семената съдържат витамин Е, който помага за намаляване на възпалението в ставите и поддържа здрав хрущял.
Зеленият чай, който е богат на антиоксиданти, може да помогне за намаляване на възпалението и забавяне на разрушаването на ставите.
Куркумата съдържа куркумин, който има мощни противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на болките в ставите от ревматоиден артрит и остеоартрит.
Млечните продукти като кисело мляко и извара, богати на калций и витамин D, помагат за поддържането на здрави кости и стави.