Специалисти от Руския биотехнологичен университет (Росбиотех) разработиха черно мраморно сирене с активен въглен.

Това е функционален продукт. Всички знаем абсорбиращите свойства на активния въглен. Сиренето прочиства стомашно-чревната система на тялото и в резултат на това лекува целия органиъм, включително кръвоносните съдове, обяснява Елена Сидорова, директор на Центъра за производство на сирене Росбиотех.

По този начин разработеният продукт помага за елиминирането на токсините, газовете и различни органични съединения, помага за възстановяване на функционирането на стомашно-чревния тракт, предотвратява диарията, метеоризма и киселинността на стомашния сок.

Активният въглен се добавя преди етапа на формоване, но това не влияе на вкуса на продукта и производствения процес по никакъв начин, черното сирене се приготвя в същото количество като обикновеното сирене. Цената на продукта също няма да се различава много от другите сирена, уверяват производителите.

Рецептата за сирене включва само местни съставки. За стартиране на производството на продукта не е необходимо нито допълнително оборудване, нито допълнителен производствен капацитет - може да се произвежда във вече оборудвани мандри за сирене.