Предозирането на витамин А във вид на добавки може да доведе до фрактури, сочат резултати от изследване на група специалисти под ръководството на шведския професор Улф Лернер от Центъра по изучаване на костни заболявания и артрит в Гьотеборгския университе, публикувани в списание Journal of Endocrinology.

Витамин А (ретинол) играе много важна роля в много биологични процеси в организма, включително ръста, зрението, функционирането на различни органи, работата на имунната система. Организмът не е способен да изработва самостоятелно витамин А, но балансирането хранене, включващо месо, риба, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, може напълно да удовлетвори потребностите от него.

Предшестващи изследвания върху лабораторни мишки показали, че кратковременната – само за седмица-две, предозировка на витамин А, в количества, еквивалентни на 142-кратното повишение на препоръчваната дневна доза за хора, понижава костната плътност и повишава риска от фрактури.

Професор Лернер и колегите му се заели да проверят ефекта върху костите на дълготрайния прием на по-ниски дози ретинол, в голяма степен приближени до дозите, които получават хората, приемащи добавки с витамин А. По време на експеримента животните в продължение на десет седмици получавали дози ретинол в обем, еквивалентен на 4,5-до 13-кратно превишение на препоръчваната денонощна употреба витамин А за хора. Независимо от намалените дози, изтъняването на костната тъкан започнало още на осмия ден от приема и прогресирало по-нататък. Колкото по-голяма била предозировката, толкова по-висок бил рискът от фрактури.

Проблемът с излишната употреба на витамин А в последно време се наблюдава все по-често, тъй като в повече хора се увличат от приема на витамини, коментира Лернер, подчертавайки, че в повечето случаи допълнителният прием на витамина просто не е необходим, на организма му е достатъчно балансираното хранене.