Кафето не заплашва с аритмия, сочат данни от изследване на американски учени от Калифорнийския университет (Сан Франциско, САЩ), чиято статия е публикувана в списание JAMA Internal Medicine.

Учените са анализирали данни за над 386 хиляди мъже и жени, чиято средна възраст е била 56 години. Информация за тези хора, включително консумация на кафе, начин на живот, здраве и т.н., се събирала средно четири години и половина. През това време почти 17 хиляди участници са били изправени пред пристъпи на сърдечни аритмии.

В резултат на това не била открита връзка между консумацията на кафе и риска от нарушения на сърдечния ритъм.

Дори когато изследователите са взели предвид генетичните фактори, които могат да повлияят на начина, по който организмите на индивидите обработват кофеина. Освен това всяка допълнителна чаша кафе, която човек изпива през деня, намалява риска от аритмия средно с около 3%, установили учените.

Не открихме основание за популярната препоръка сърдечните болните да избягват кафето или кофеина, обяснява един от авторите на изследването, кардиологът Грегъри Маркус. Разбира се, може да има отделни реакции, когато кофеинът действа като спусък, предизвикващ атака на аритмия, но има все повече доказателства, че такива случаи са много редки. Повечето хора, дори тези, които страдат от сърдечни аритмии, могат спокойно да се насладят на чаша кафе, а за някои дори ще помогне да се избегне сърдечна атака, коментира ученият.