Когато става въпрос за изграждане на мускули, една храна е в светлината на прожекторите. Това е извара, особено нискомаслената. Богатите на протеини храни са заели трайно място в диетата на много фитнес ентусиасти и спортисти. Но какво точно прави изварата толкова добра за мускулите?
Изварата е особено популярна поради своята универсалност. Може да се приготв
я по много различни начини и служи като основа за много здравословни рецепти. Изварата може да се използва както в сладки, така и в солени ястия. Като здравословна съставка, тя подобрява смутита, крем супи, печива или сосове.
Но не само гъвкавостта прави изварата толкова специална.
Тя има и много ползи за организма. Кои са те?

Високо съдържание на протеини
Изварата е богата на висококачествен протеин.
А протеините са необходими за изграждането и възстановяването на тъканите, поддържането на мускулната маса и поддържането на имунната система, казва руският диетол Игор Строков.

Съдържанието на протеин в изварата осигурява и широка гама от аминокиселини, които са от съществено значение за различни функции на тялото.
Калций и витамини
Изварата е богата на калций, минерал, важен за здрави кости, мускулна контракция и съсирване на кръвта.
Изварата съдържа различни витамини, включително витамин B2, B12 и B5 (пантотенова киселина). Тези витамини са важни за енергийния
та, метаболизма, здравето на кожата и функцията на нервната система.
Изварата е полезна за червата
Някои видове извара съдържат пробиотични бактерии, които могат да
стимулират здравето на храносмилането чрез насърчаване на баланса на чревната флора.
Изварата ви засища за дълго време
Поради високото си съдържание на протеини, изварата може да ви накара да се чувствате сити за дълго време, което помага за предотвратяване на апетита за храна.
Помага ви да отслабнете

Тя има ниско съдържание на мазнини, коетояправи нискомаслен източник на протеини. Нискомаслената извара съдържа само 73 калории на сто калории, но около 13,5 грама протеин, така че изварата е идеален спътник за отслабване.
Възможно ли е да изградите мускули с извара?
Изварата може да помогне за изграждането на мускулна маса, тъй като е много добър източник на протеини и съдържа редица хранителни вещества, които са важни за растежа на мускулите и възстановяването след тренировка.
Изварата е богата на висококачествен протеин, съставен от аминокиселини, градивните елементи на мускулната тъкан.
Но само изварата не е достатъчна за изграждане на мускулна маса.
Защо не трябва да прекалявате с изварата
Въпреки многобройните ползи, които има изварата, не трябва да ядете твърде много от нея. Например, хората с непоносимост към лактоза може да имат затруднения с храносмилането на извара. Това може да доведе до храносмилателни проблеми като подуване на корема, коремна болка и диария.
Когато купувате
извара, трябва също да се уверите, че в нея няма захар. Ако не харесвате натурална извара, можете да я подсладите с естествен подсладител като мед или кленов сироп.
Като алтернатива можете да
подправите изварата с плодове или ядки, за да подобрите вкуса или да добавите разнообразие към закуската.
Опасно е да се комбинира извара с други животински протеини и захар
Опасно е да се комбинира извара със захар поради факта, че в крайна сметка такава подсладена извара веднага ще се превърне в източник на много голямо количество прости въглехидрати за тялото. Именно пристрастяването към тях допринася за интензивно отлагане на мазнини, развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2, обясняват експертите.
Самата извара съдържа лактоза - млечна захар. Ако добавим повече сладкиши, рискът от диабет ще се увеличи, предупреждават диетолози.
Не е безопасно да се комбинира извара с други животински протеини и затова не трябва да се консумира с месни продукти или риба.
Пренебрегването на това правило може да доведе до различни храносмилателни проблеми (например ферментация, дразнене, метеоризъм), уточнява експертите.