Положението на тялото, което предпочитаме да заемем при заспиване, може да повлияе на здравето по определен начин.

На дясната страна. Хората, които спят от дясната си страна, често имат стомашни проблеми, според проучване, публикувано в Journal of Clinical Gastroenterology. Това се дължи на факта, че при това положение на тялото стомашната киселина може лесно да се връща обратно в хранопровода. Това положение също затруднява работата на панкреаса, тъй като стомахът го притиска. Спящите на дясната страна са два пъти по-склонни да страдат от киселини и храносмилателни проблеми, отколкото спящите отляво, казват изследователите.

На лявата страна. Има значение как точно са разположени ръцете и краката на човека, който спи на една страна. Например, положението на ембриона със свити ръце и крака често се свързва с болки в шията и гърба. За гърба е по-добре да спите настрани, така че горният крак да е леко повдигнат, а подбедрицата да е изпъната.

На гръб. Проблемите с дишането са чести в тази позиция - езикът се отдръпва към гърлото, дихателните пътища се стесняват и в резултат на това се появява хъркане. При силно свиване дишането понякога може да спре. Тези, които спят сами и изпитват тези дихателни паузи по време на сън, може да не са наясно с това, но трябва да знаят, че са изложени на повишен риск от високо кръвно налягане и ускорен пулс, което увеличава тяхната податливост към инфаркти и инсулти.

По корем. Лежането по корем отпуска междупрешленните дискове и поддържа естествената кривина на гръбначния стълб, което е полезно при проблеми с кръста. Въпреки това, престояването в това положение за дълго време може да бъде вредно за врата, тъй като тогава главата трябва да се държи неестествено обърната.