За първи път в историята британски учени преляха човешка кръв, получена в лаборатория, съобщава пресслужбата на Университета в Кеймбридж.

Авторите на изследването взели проби от човешка кръв от базата данни на донорите на Националната здравна служба на Обединеното кралство и са успели да отгледат изкуствени червени кръвни клетки.

За разлика от обикновените, всички те са млади, докато в истинската донорска кръв има клетки на различна възраст, обясняват учените.

Надяваме се, че еритроцитите, отгледани в лаборатория, ще живеят по-дълго от обикновените донорски. Ако нашият опит, първият по рода си в света, е успешен, пациентите, които сега се нуждаят от редовни дългосрочни кръвопреливания, ще се нуждаят от по-малко такива процедури в бъдеще. Това може да промени тяхното лечение, казва водещият автор Седрик Гиверт.

Изкуствени червени кръвни клетки могат да се преливат на хора с анемия и други кръвни заболявания, както и на пациенти с редки групи.

Ашли Тойе, професор по клетъчна биология в университета в Бристол, каза:

Това е огромна стъпка напред за производството на кръв от стволови клетки, коментира Ашли Тойе, професор по клетъчна биология в Университета в Бристол.

Това е първото кръвопреливане на лабораторно отгледана кръв от алогенен донор и ние сме развълнувани да видим колко добре се представят клетките в края на клиничното изпитване, казва тя.

Сега учените изучават продължителността на живота на клетките, отгледани в лаборатория. Изследователският екип очаква, че те ще работят по-добре от това, което пациентът получава с подобно преливане на стандартни донорски червени кръвни клетки.