Дентофобията или, както я наричат ​​още, дентофобия или одонтофобия, е панически неустоим страх от зъболекар.

Едно е да се притесняваш преди да отидеш на лекар, а съвсем друго е да изпадаш в паника дори при мисълта за дентално лечение. Забавянето до последния момент да отидем при зъболекаря, въпреки острия зъбобол, също може да бъде признак на дентофобия.

Едно от революционните решения за борба с такъв страх предлагат австралийски учени. Специалисти от Школата по дентална медицина и здравни науки от университета Charles Start в Австралия смятат, че виртуалната реалност може да се използва за лечение на пациенти с тежка дентофобия.

Как виртуалната реалност ще помогне да преодолеете страха от зъболекарите

Авторите на работата предполагат, че би било по-ефективно да предложат на човек да се изправи пред ситуации, които предизвикват страх във виртуалната реалност.

За терапия е използван набор от очила за виртуална реалност, които прехвърлят пациента в зъболекарския кабинет. По време на терапията се извършва последователно повторение на сценарии, които предизвикват страх у пациента, като:

Сценарий 1. Пациентът седи на виртуален стоматологичен стол и разглежда зъболекарската бормашина и инструменти;

Сценарий 2. Зъболекарят се приближава до пациента и е на път да започне лечение;

Сценарий 3. Стоматологът носи зъболекарско огледало в устата си;

Сценарий 4. Зъболекарят държи бормашината, но не я включва;

Сценарий 5. Стоматологът включва бормашината, появяват се характерните звуци.

На пациента се показват сценариите един след друг. В същото време те не преминават от една сцена към другата, докато нивото на стреса не спадне до минималната му стойност. Тогава сцената се повтаря и започва следващата. Резултатите от терапията се смятат за успешни, ако пациентът е успял да изгледа всичките 5 сценария за едно посещение.

Проучването показало, че подобна терапия намалява тревожността и помага да се преодолее страхът от дентално лечение. В резултат на това имало промени в поведението на участницити в експеримента и те успели да посетят без страх зъболекарския кабинет. Било отбелязано, че 6 месеца след терапията пациентите не показват признаци на дентофобия.

Съвети от практиката

Най-често от дентофобия страдат децата. Руският професор по дентална медицина Ярослав Заблоцки, практикуващ зъболекар с 30-годишен стаж, има своя рецепта за преодоляване на дентофобията, която е проверена през годините.

Съществуват два начина за преодоляване на този страх, казва проф. Заблоцки. Първият и най-лесен начин е без очила. Донесете шестмесечното си бебе в зъболекарския кабинет. На тази възраст детето има много развита памет за изображенията на предмети и местата, в които се намира. Следователно, ако бебето ви получи положителни емоции (и на шест месеца това е много вероятно), то след време без страх и с удоволствие ще дойде на същото място. Така ще е и занапред.

Редовното посещение при зъболекар (два пъти годишно) също намалява до минимум рисковете от зъбни и орални заболявания, категоричен е професорът.