Болките в гърба съкращават живота на жените, сочат резултатите от проучване на американски учени от Бостънския университет, публикувани в Journal of General Internal Medicine.

Хроничната болка в гърба е водещата причина за увреждане в световен мащаб. Въз основа на факта, че увреждането е свързано с ниска физическа активност, изследователите предположиха, че болките в гърба могат да бъдат статистически свързани с повишен риск от преждевременна смърт.

За да разберат дали това е така, учените са анализирали данните, получени в хода на други 11 изследвания по тази тема, в които са участвали общо над 81 хиляди хора на средна възраст и възрастни хора. Информацията за участниците в изследването беше събрана за период от пет до 23 години.

Оказало се, че връзката между хроничната болка в гърба и повишения риск от ранна смърт се наблюдава само ако участниците в изследването са жени, които средно страдат от този вид болка по-често от мъжете.

Възпаленият гръб увеличава риска средно с 22%. Освен това, колкото по-голяма е вероятността за ранна смърт, толкова по-силна е болката. В този случай рискът се увеличава средно с 26%. Ако гърбът боли умерено, без да се засяга способността да спортувате и да изпълнявате ежедневни задължения, продължителността на живота не намалява.

Изследователите смятат, че откритият от тях феномен може да се основава на следния механизъм: ниската физическа активност води до напълняване и развитие на нови или влошаване на съществуващи хронични заболявания, като сърдечно-съдовите, например. Освен това хората с болки в гърба имат по-слабо равновесие и падат по-често, което е изпълнено с фрактури и е свързано с повишен риск от смърт.