Руски учени от Център „Гамалея“, заедно с италиански колеги от института Spallanzani, сравниха неутрализиращата активност на серума на ваксинираните със Sputnik V и ваксината Pfizer срещу оригиналния коронавирус и срещу щама Omicron. И за двете лекарства титрите на неутрализиращите антитела срещу варианта на Omicron отпаднали, но за Sputnik V намалението било 8 пъти, а за Pfizer – 21. Резултатите са публикуван в medRxiv.

Учени от Център „Гамалея“ съобщиха за ефективността на ваксината Sputnik V срещу щама Omicron още през декември. В прессъобщението се казва, че титърът на неутрализиращите антитела срещу Omicron е спаднал с около 12 пъти в сравнение с изходния щам (B 1.1.1). Докладът също така сравнява данните на Sputnik V с данни за чуждестранни ваксини. Според Център „Гамалея“ неутрализиращата активност на серума на ваксинираните с ваксината Pfizer е намаляла 41 пъти, а на ваксинираните с Moderna 49-84 пъти.

В нов препринт от уебсайта medRxiv, учени от центъра Gamaleya, ръководен от Александър Гинцбург, заедно с изследователи от италианския институт Spallanzani, сравняват неутрализиращата активност на плазмата, ваксинирана със Sputnik V (31 души) и Pfizer (BNT162b2) ваксина (17 души) срещу щама omicron. Изследователите оценявали периода от първия до шестия месец след ваксинацията.

Нивото на IgG антитела в серума на ваксинираните с ваксината Pfizer и препарата Sputnik V е приблизително еднакво. В допълнение към този показател учените изчислили броя на неутрализиращите антитела срещу два варианта на коронавирус за всяко лекарство. Срещу щама Wuhan титрите на неутрализиращите антитела за двете ваксини били сравними (p = 0,2658).

Срещу омикронния щам титрите на неутрализиращите антитела намаляват в сравнение с оригиналния щам: за Sputnik V с 8,1 пъти и за BNT162b2 с 21,4 пъти, казват руските учени.

Създателите на Sputnik V обръщат специално внимание на факта, че първоначално серумите на ваксинираните с двете лекарства показали сравним титър на неутрализиращи антитела за щама Wuhan и само срещу Omicron неутрализиращата способност на серума Sputnik V се оказала по-висока. Това уточнение е свързано с препринт, публикуван наскоро на уебсайта bioRxiv, в който изследователи от пет страни не открили реакция към Omicron в плазмата на ваксинираните със Sputnik V. Учените от Gamaleya коментират по това време, че изследването използва проби от Sputnik V с ниска способност да неутрализира SARS-COV-2 – известно по-слабо от лекарството на AstraZeneca, което всъщност не е така.

Засега е известно, че въпреки че Omicron е по-заразен, рискът от хоспитализация с този вариант на коронавирус е по-нисък, отколкото при делта инфекция. До този извод независимо стигнаха учени от Южна Африка и Обединеното кралство, след като анализирали статистиката на хоспитализациите.